Nič ne počivamo, danes ustvarjamo dalje! V rubriki “lačna usta” bom predstavljala dokaj preproste recepte, ki so redno na mojem jedilniku. Danes bo za kosilo špargljeva rižotka, saj oba obožujeva šparglje. Upam da je recept napisan razumljivo in je mogoče koga rešil iz večne zagate imenovane “kaj bi danes jedli?”. Včasih se mi zdijo matematične enačbe mala malca proti temu vprašanju. Še kdo takšen? ?

Sestavine
- 120 g riža
- 150 g šampinjonov
- 1 bučka
- 150 g špargljev
- Smetana za kuhanje
- Kokošja jušna osnova
- 200 g piščančjih prs
- 1 čebula
- Česen v prahu
- Mešanica začimb za perutnino na žaru
- Drobnjak
- Sol
- Poper
- Kurkuma
- Olje
Priprava
Najprej si vse skupaj lepo pripravim, da lahko kasneje samo dodajam. Čebulo na drobno sesekljam, šparglje, bučko in gobe pa na normalne koščke. Piščančja prsa razrežem podobno in solim ter začinim z mešanico začimb za perutnino na žaru.
V voku segrejem olje in prepražim čebulo. Ko čebula zastekleni, dodam piščančje meso. Meso prepražim in nato dodam šparglje in gobe. Pražim nekje 3 minute, nato dodam še bučke.
Ko izgleda lepo pečeno, dodam riž in mešam še dve minutki, preden dodam vodo - nekje 2-3 dl, odvisno koliko sem dala riža. V "čorbico" vmešam še kokošjo jušno osnovo, malo smetane (odvisno kako kremasto želim) in dodam začimbe. Počakam da se vse skupaj dobro prekuha in občasno mešam do želene gostote.
Vse skupaj delam po občutku, zato tudi vmes veliko pokušam. Če je gostota primerna, riž pa še nekuhan, dodam še malenkost vode. Če ni dovolj kremasta, dodam smetano, če ni dovolj začinjena pa dodam začimbe. Še bolje bi bilo, če bi uporabila svež drobnjak in česen, vendar si zalog s svežimi zališči še nisem uspela urediti, Žiga pa ne mara česna, če le ta ni v prahu.
Na krožnik postrežem dekorirano s popečenimi celimi šparglji, ali pa se pozabavam z listi zelišč. Če pa vas na drugi strani mize že čakajo nestrpna lačna usta (beri Žiga), pa seveda čimrej servirat.
Et voila, dober tek!